Kek Batik yg Comot

24 August 2011

Semalam 1st time buat kek batik. Resipi cilok dari internet. Dengan semangat berkobar-kobar gi singgah Giant beli bahan-bahan. Siket je bahan dia. Al maklumlah Kek Batik adalah kek yang paling senang di dunia (yo ke?). Balik je keje sampai umah terus buat. Tak sempat tukar baju. Terus masuk dapur. hehe. Ni lah hasilnya.




..





..





..





..





..





..





..





kek batik yg comot sebab x reti potong elok2 hehe.


Resipi yang sy dapat dari internet tu OKAY lah. Tapi next time kalau buat nak alter siket. Rasa terlebih koko. Rasa terlebih kecokelatannya.


Bahan2 dari resipi original.


1 Bungkus Biskut Marie, 1/2 buku Butter, 2 Telur, 1 cawan serbuk koko, 1/2 cawan milo, 1 cawan air, 3/4 gula.


Tapi sy nak alter.


3/4 Bungkus Biskut Marie, 1/2 buku Butter, 2 Telur, 1/2 cawan serbuk koko, 1 cawan milo, 1 1/2 cawan air, 3/4 gula.



Cara dia senang je.


1. Masukkan koko, milo, air, gula ke dalam periuk. Kacau sampai larut.


2. Then masukkan butter. Kacau sampai sebati.


3. Masukkan telur. Kacau dalam 30 saat. Tutup api.


4. Masukkan biskut yang telah dipatah-patahkan. Kacau sampai semua biskut diselaputi coklat.


5. Masukkan dalam loyang dan tekan2 untuk mampatkan.


6. Masukkan dalam peti ais.


7. Siap!! dah sejuk dan keras dah bleh potong dan mamam. hehe.


8 comments:

noname said...

macam sedap je... macammmmm je la. sedap ke? heee

Mahfuzah said...

mesti la sedap..hee

Ah Long said...

nona:lu talak agama maa..heee

Ah Long said...

noname:wa call lu nona.
lu supa pondan maa.heee

noname said...

konek nko,konek nko,konek nko

Ah Long said...

noname:lu mau wa punya?
balu wa tau lu GAYBOY maaaa

noname yy sebenar said...

pepek nko,pepek nko,pepek nko

noname yg sebenar said...

ape masalah nko ni ha kafir?