~:::Sakit daDa:::~

12/11/09

sejak semlm aku asek sakit dada... aku ngaku sejak kebelakangan ni aku mudah rase stress... slalu rase nk marah2 jeFree Icons... sebenarnye dah lame aku slalu sakit dada bile stress... sejak form5 ... tp bile terfikir nk g klinik aku rase cam hurmmmSign Smileys... takut plak... simptom2 lain selain sakit dada, aku slalu pitam, loya2, sesak nafas n rase lemah sgtSick Smileys... korang slalu kene camni x? korang rase ni semua ade kaitan ngan jantung x? bukannye ape.. ayah aku pon ade penyakit jantung.. dah buat bypass dah pon... boleh dikira penyakit keturunan la ni... baru2 ni aku dpt tau ade klinik khas utk jantung dekat ngan tmpt kerja aku ni... tp aku teragak2 nak pegi coz x tau cost die camne... buatnye mahal gile plak... wah bankrap ayah akuHappy Smileys... huhu.. ni ade some info yg aku dpt search... tp x tau la berkaitan ngan sakit aku ke xConfused Smileys.. hehehe


Angina Pektoris

Pengenalan
Angina merujuk kepada sakit dada yang sementara yang tidak tetap, yang disebabkan oleh kekurangan pengaliran darah ke jantung.


Penerangan
Jenis-jenis angina


Angina stabil: angina yang paling biasa berlaku. Angina jenis ini seringkali berulang dengan ciri-ciri dan pola yang tertentu. Biasanya, seseorang itu hanya dapat mengenalpasti serangan angina jenis ini setelah beberapa kali serangan itu berulang dan
setelah terbentuknya satu pola atau sifat yang jelas. Tahap tekanan yang menyebabkan angina berlaku telah dapat dijangka dan pola ini berubah beransur-ansur.

Angina tidak stabil: Angina yang berlaku dalam keadaan yang sangat teruk pada kali pertamanya, atau beberapa serangan yang berlaku dengan kerap, ataupun apabila berlaku perubahan yang mendadak pada corak serangan yang biasa dialami, yang diaruh oleh hanya sedikit senaman, atau angina yang berlaku pada waktu rehat. Istilah ini juga digunakan apabila simptom-simptom yang wujud seolah-olah seperti terkena serangan jantung. Akan tetaapi tiada bukti yang dapat mengesahkan serangan jantung tersebut setelah ujian-ujian dijalankan di hospital.

Angina varian (Prinzmetal): Angina jenis ini disebabkan oleh vasospasma. Vasospasma merupakan kekejangan yang menyempitkan arteri koronari dan mengurangkan pengaliran darah ke jantung. Angina jenis ini jarang berlaku.

Angina mikrovaskular: Pesakit angina jenis ini akan mengalami sakit dada tanpa sebarang sekatan yang nyata pada arteri koronari. Sakit yang dirasai adalah disebabkan oleh gangguan pada fungsi saluran-saluran darah yang kecil yang membekalkan darah ke jantung, tangan dan kaki.


5 comments:

Nisha Rachmad said...

wahh...kite sama...sy syorkan awak pi checkup...sy penah wat dulu kt hospital machang tp result mengecewakan..u better check..

uja said...

awknye result mengecewakan?? ape maksud awk?? huhuu

Nisha Rachmad said...

time tu sy mmg dh sakit sgt...sesak nafas mcm nk mati...najib bwk pi hosp...check2 die ckp sy sesak nafas sbb gastrik...siap kene inject lg..tu je...2 kali sy pegi tp die ckp yg sama...so, smpai skrg sy dh xcheck dh...now dh kurg tp still kene attack gak kdg2...

uja said...

eh gastrik boleh skt dada ke?? sbb sy pon gastrik gak (eh same lg..hehe) setiap kali mmg kene inject punye lah.. doc sruh jumpe pakar..sbb perut kita dah luke.. tp kalo kene tu mmg teruk laa..demam seminggu.. kalo mkn je muntah..makin kurus sy..hehe

Nisha Rachmad said...

Yup..mayb sbb gastrik..gas gastrik tu yg bhaya..tp awk p je la check paru2 n jntung..